Jarkko Tervonen

Foursquare – 2000-luvun geokätköilyä

Aiheet: Ohjelmat

Olen ollut esiintynyt netissä omalla nimellä, osoitteella ja puhelinnumerolla lähes kaksikymmentä vuotta joutumatta ongelmiin. Reaaliaikaisten paikkatietojen luovuttamista olen kuitenkin vältellyt mitä nyt eri keskustelualueilla ja Facebook-statuksissa tuttaville on jotain vinkkiä tullut annettua. Pari viikkoa sitten koneen käyttöjärjestelmää päivittäessä selailin luurilla ohjelmia ja muistin monissa Facebook-statuksissa mainitun Foursquaren jota päätin kokeilla.

Foursquare lyhyesti

Foursquare on käytännössä kaupallinen versio geokätköilyharrastuksesta. Kaupallisen lähestymisen vuoksi Foursquaressa ei “etsitä” kätkettyjä kohteita vaan julkisia kohteita; kauppoja, puistoja, urheilupaikkoja jne. Suomessa paikkoja on kirjattu aika kattavasti ainakin suurimmissa kaupungeissa ja jokainen voi lisätä itse kohteita, jos kohdetta ei palvelusta löydy.

Käyttäjät saavat paikkoihin kirjautumisesta pisteitä ja mahdollisuuden jakaa kavereilleen tiedon Foursquaressa, Facebookissa tai Twitterissä missä milloinkin ovat. Ainakin iPhone-sovelluksesta saa helposti määritettyä julkaiseeko paikkansa muille. Valittavissa on Foursquare- ja Facebook-kaverit sekä Twitter erikseen. Lähellä liikkuvien kavereiden kirjautumisista saa tiedon push-viestillä puhelimeen. Uusimman softapäivityksen myötä kirjautumisia voi kommentoida sekä lisätä kuvia paikan päältä muiden nähtäväksi.

Palvelun käyttöön käyttäjiä kannustetaan erilaisten arvomerkkien keräämisellä. Eri paikkoihin kirjautumisien määrällä saa käyttömäärään perustuvia arvomerkkejä. Lisäksi joukossa on tehtävätyyppisiä arvomerkkejä kuten JetSetter-arvomerkin saa, kun kirjautuu viidellä eri lentoasemalla ja Pizzaiola-arvomerkin saa, kun on käynyt 20 eri pizzaravintolassa.

Hyödyt elinkeinonharjottajille

Yritykset saavat ilmaista mainosta, kun käyttäjät jakavat kavereilleen käymiään kohteita. Jokaisen yrittäjän kannattaisikin käydä laittamassa oman liikkeen tiedot Foursquareen. Liike näkyy lähellä oleville käyttäjille vaikkeivat he ihan vieressä olisikaan.

Yritykset voivat mainostaa Foursquaressa tarjoamalla liikkeessä kirjautuneille eri tarjouksia. Tunnetuin näistä on viime huhtikuussa McDonald’sin Foursquare Day -kampanja, missä McDonald’s arpoi pohjoisamerikkalaisille ravintoloihin kirjautuneille ihmisille 5 ja 10 dollarin lahjakortteja. Tuhannen dollarin kampanja nosti ravintoloiden asiakasmäärää 33 prosenttia ja kaupan päälle tuli valtavasti positiivista julkisuutta uutisvälineissä.

Suomessa en ole Foursquare päällä vielä kovin paljoa pyörinyt enkä osaa sanoa miten paljon yrittäjät käyttävät Foursquarea markkinoinnissaan. Oulussa edelläkävijänä on Linnan juhlakuva (Foursquaressa), joka tarjoaa ensimmäistä kertaa kirjautuville erikoisalennuksen kuvauksesta.

Tunnisteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoittaja eli Jarkko Tervonen on Webin monitoimimies, musiikin kuuntelija, pyöräilijä, retkeilijä, frisbeegolffaaja ja paljon muuta.