Jarkko Tervonen

Varokaa Facebookin faniryhmiä

Aiheet: Netti

Muutamat kaverit ihmettelevät, miten he ovat Facebookissa liittyneet tietämättään mitä ihmeellisimpiin ryhmiin. Mitään vakavampaa ei ole tapahtunut, kuten nämä pari tapausta ruotsissa: Nuori ruotsalaisäiti huijattiin pedofiiliryhmään ja Facebookin Haiti-ryhmä olikin huijausta.

Kuvio on mennyt niin, että on liitytty johonkin hauskan kohteen faniksi, jonka ylläpitäjät ovat vaihtaneet nimen jälkikäteen toiseksi. Ryhmät ovat yleensä ajankohtaisia nopeasti ihmisiin vetoavia, kuten esimerkiksi Haitiin liittyvät sivut viime aikoina. Lisäksi naapurimaiden väliseen kilpailuun vetoavat ryhmät, kuten “I bet Finland can reach 100 000 fans before Sweden!” ovat hyvä esimerkki saada nopeasti erilaisia ihmisiä liittymään ryhmiin.

Kun ryhmässä on tarpeeksi ihmisiä, niin perustajat joko tekevät huvikseen pieniä jekkuja ryhmän nimeä vaihtamalla tai huonoimmassa tapauksessa myyvät ryhmä jollekin kolmannelle osapuolelle. Hinnat näyttävät liikkuvan noin $100 per 10 tuhatta fania tasolla.

Kannataa olla tarkkana mihin ryhmiin liittyy. Yleensä ryhmän seinäkirjoituksista voi päätellä onko ryhmä ns. virallinen. Kirjoituksien puuttuminen tarkoittaa yleensä sitä, ettei ryhmä ole virallinen. Googlen käyttäminenkään ei ole kiellettyä 🙂

Ryhmän nimen vaihtumisen jälkeen niistä eroaminen saattaa olla hieman nöyryyttävää, kuten tässä perinteisessä esimerkissä.

Tunnisteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoittaja eli Jarkko Tervonen on Webin monitoimimies, musiikin kuuntelija, pyöräilijä, retkeilijä, frisbeegolffaaja ja paljon muuta.