Jarkko Tervonen

Shimano PD-M780 XT SPD -lukkopolkimet

Kokemuksia Shimano PD-M780 XT SPD -lukkopolkimista

Aiheet: Pyöräily

Tulipa ostettua Cyclocrossiin uudet lukkopolkimet. Entiset olivat hyvin toimineet PD-M520-sarjan polkimet (kuvassa alempana oleva), jotka ovat toimineet hyvin. Silti teki mieli päivittää polkimetkin XT-sarjaan eli tilasin XXL:stä PD-M780-polkimet. Kivijalkamyymälässä vain uudempia PDM8000-polkimia. Hintaa tällä uudemmalla mallilla oli 20 euroa enemmän kuin vanhalla ja erot minun mielestä lähes olemattamat. Vähän enemmän poljin alaa ja matalampi profiili.

Paketti saapui alle viikossa ja uudet polkimet olivat nopeasti ruuvattu kiinni. Ensi tuntuma oli loistava. Polkimet pyörivät kevyesti polkiessa ja tuntuma oli jämäkkä. Varmasti uudet klossit vaikutti jämäkkyyteen enemmän kuin uudet polkimet.

Viikon aikana Shimano PD-M780 XT -polkimilla tuli ajettua 250 kilometriä. Viikkohuoltoa tehdessä huomasin, että toinen poljin pykältää pahasti eikä pyörähdä kuin 1/5 kierrosta kerrallaan. Mitenkäs ne näin nopeasti alkoi oireilemaan. Kävi jo mielessä pistää polkimet palautuksena menemään mutta löysin hyvän videon polkimien huoltamisesta ja päätin katsoa mikä polkimessa on vikana.

Yllä olevalla videolla puretaan ja rasvataan PD-M520-mallinen poljin, mutta samanlainen rakenteeltaan on myös PD-M780-poljin. Ainoa ero on siinä, että tämän paremman mallin aukaisemiseen ei tarvita erikoistyökaluja.

Aukaistessa polkimet mitään ihmeellistä ei löytynyt. Aukaisin ja puhdistin vanhoista rasvoista polkimet ja korvasin uusilla. Kasaamisen yhteydessä huomasin, että ongelma on ollut liian kireälle kiristetystä laakerista. Tämä oli näppärä huolto eikä poljin ole ainakaan vielä oireillut mitenkään.

Tunnisteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoittaja eli Jarkko Tervonen on Webin monitoimimies, musiikin kuuntelija, pyöräilijä, retkeilijä, frisbeegolffaaja ja paljon muuta.