Jarkko Tervonen

Tervahiihdon lähtöalueella odottamassa lähtöä

Pertin hiihto ja Tervahiihto hiihdetty

Aiheet: Hiihto

Viime viikonloppuna kävin hiihtämässä täällä Kempeleessä järjestetyn Pertin hiihdon 42 kilometrin perinteisen matkan. Eilen vuorostaan ohjelmassa oli Tervahiihto. Matkana 69 kilometriä ja tämäkin tietysti perinteisellä.

Pertinhiihto 2023

Hiihtoon valmistuin pyhittämällä perjantain suksien huoltopäiväksi. Melkein koko talven on ollut välillä vähän voimattomat kädet, joten voitelin varalta perinteisen sukset sekä tasatyöntösukset. Apinoin voiteluvinkit Rexin Pyhäjärven nuorten SM-hiihtojen vinkeistä; Luistolle Glide Cleaner, LF vihreä, HF sininen ja päälle vielä joku pulveri (TK-73?). Pitovoiteeksi toiseen sukseen sinistä pitoa pohjavoiteen päälle. Pintaan harva suora kuvio.

Aamulla pakkasta oli reilu 10 astetta. Numerolappujen hakemisen jälkeen kävin nopeasti testaamassa suksia ja kyllähän ne luisti hyvin. Harmikseni huomasin, että luisto oli hirveän huono ladulla. Vapaan baanalla ladun vieressä suksi sen sijaan luisti hyvin kunnes toiselle kierrokselle mentäessä sen oli vapaan hiihtäjät myllänneet.

Vaikka suksi ei luistanut kuten ajattelin niin ensimmäiset kaksi kierrosta menivät samaan tahtiin kuin edellisvuonna. Tällöin tosin olin aika loppu kahden kierroksen jälkeen maaliin tultua. Tänä vuonna alkoi puhti loppua vasta kolmannen kierroksen puolessa välissä. Kokonaisaika 3:58:02.

Tervahiihto 2023

Tervahiihtoon valmistautuminen samalla kuin Pertin hiihtoon muuten paitsi, että söin hieman enemmän edellisenä iltana. Voiteeksi Glide Cleaner, halvinta swixin sinistä parafiinia, päälle vauhdin jotain nappia ja kuvioksi koko sukselle 0,5 havu ja kantaan harva suora kuvio.

Lauantaiaamuna vatsa oli sen tuntuinen, ettei ollut valmis hiihtämään. No lähtöpaikalla bajamajassa käynnin jälkeen se kuitenkin rauhoittui. Muhoksella pakkasta oli kymmenisen astetta eikä lunta ollut satanut kuten Oulun päässä. Suksi tuntui toimivan ja ajattelin, että tänään alittuu kuusi tuntia reippaasti.

Lähdin alkuun maltillisesti ja mielestäni löysin mukavan porukan. Ensimmäisen pidemmän nousun tultua vauhti hidastui sen verran, että päätin lähteä ottamaan kiinni seuraavaa ryhmää. Alkuun kukaan ei lähtenyt mukaani, mutta vähän ajan päästä yksi hiihtäjä hiihti minut kiinni ja antoi mukavan peesin muutaman kilometrin ajaksi. Melkein saatiinkin kiinni edessä menevä porukka mutta tipuin peesistä, kun geeliä yritin taskusta nykiä esille.

Siitäpä menikin sitten loput lähes 60 kilometriä yksin hiihdellessä. Myös tänä vuonna luisto ladulla loppui Kallioselän tuvan kohdilla. Ladun vieressä hiihdettiin aina Sankivaaraan asti, josta löytyi sitten lyhyemmän matkan liippaamat ladut. Sankivaaran mäkiosuuksilla minut saavutti yksi hiihtäjä 69 kilometrin hiihtäjä ja viimeisen parin kilometrin aikana 4-5 hiihtäjää. Harmittaa tuo viimeisen 2-3 kilometrin kohdalla tullut sammuminen. Kuuden tunnin alitus olisi ollut ihan mahdollinen. Loppuaika oli 6:04:11 mikä oli kuitenkin kahdeksan minuuttia nopeampi kuin viime vuonna.

Jätkänkynttilä Ski Marathon

Parin viikon päästä on tarkoitus matkustella Rovaniemelle hiihtämään Jätkänkynttilä Ski Marathon ja siellä matkana 42 kilometriä. Tervahiihdossa kuuli monen kehuvan tämän tapahtuman järjestelyjä. Toivottavasti sinnekin tulee yhtä mukavat hiihtokelit kuin on ollut näissä kahdessa hiihtotapahtumassa.

Tunnisteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoittaja eli Jarkko Tervonen on Webin monitoimimies, musiikin kuuntelija, pyöräilijä, retkeilijä, frisbeegolffaaja ja paljon muuta.