Jarkko Tervonen

Omakuva, kun olen hiihtämässä Liminganlahden jäällä vuonna 2018

Tasatyöntöhaastetta huippumoodissa

Aiheet: Hiihto

Tammikuun alun kiireet, pienet terveyshaasteet sekä pitkä vesikelijakso yhdessä pisti alkuperäisen 10 viikon treeniohjelmani vähän sekaisin. Sattumalta Huippumoodi tarjosi kuuden viikon tasatyöntöhaasteohjelmaa edulliseen hintaan, joka huipentuisi Jätkänkynttilä Ski Marathoniin. Sinnehän tuo alkuperäinen ohjelmanikin tähtäsi.

Huippumoodin tasatyöntöhaasteen vetäjissä on mukana Toni Roponen, jolla on tietysti kokemusta huippu-urheilijoiden valmentajana mutta Roposen ajatuksia on päässyt kuuntelemaan aiemmin hänen toimiessa Iltalehden ja Ylen hiihtokommentaattorina. Myöhemmin myös Huippumoodin ilmaisissa webinaareissa sekä podcastissa. Roposen oppeja olen omaksunut jo muutaman vuoden, kun käteeni sattui Kaikki hiihdosta niminen kirja, minkä kirjoittamisessa Roponen on ollut mukana. Tämän jälkeen olen harmitellut monia aiemmin 160-170 sykkeillä tekemiäni pitkiä lenkkejä.

En ole kovin paljon muiden valmennuksiin osallistunut, mutta yleinen mielikuva varsinkin näistä edullisimmista on se, että valmentajilla ei ole haluja muokata ohjelmaa osallistujille sopivaksi. Aloituswebinaarin aikana yllätyksenä tuli valmentajien halu antaa vinkkejä kuinka muokata ohjelmaa, jos haasteen aikana on hiihtotapahtumia, joihin valmennettava ovat osallistumassa. Itsellänikin näitä on ohjelmassa Pertin hiihto sekä Tervahiihto.

Tasatyöntöhaaste tarjoaa kaksi eri harjoitusohjelmaa; suksilla suoritettava ja hiihtoergolla suoritettavan ohjelman. Näistä molemmista on omat tasot eli neljä harjoitusta per viikko sisältävä kuntoilijalle suunniteltu ohjelma sekä viisi harjoitusta viikossa sisältävä kilpakuntoilijalle suunniteltu ohjelma.

Itse ajattelin lähteä tuolla kilpakuntoilijaohjelmalla liikkeelle. Viimeiset 2-3 vuotta olen hiihdellyt valtaosin tasatyönnöllä eli tasatyöntöä hiihtäminen ei ole haaste. Mutta kuuden viikon ajan ohjelman noudattaminen on ja valmentajatkin lupasivat, että ohjelmaa noudattamalla saa vauhtia tasatyöntöön vaikka tasatyöntöä jaksaisi pitkiäkin aikoja hiihtämään.

Pari ensimmäistä treeniä on jo takana. Tuntuu hyvältä. Nyt vain toivotaan, että lumet pysyvät maassa mahdollisimman kauan.

Tunnisteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoittaja eli Jarkko Tervonen on Webin monitoimimies, musiikin kuuntelija, pyöräilijä, retkeilijä, frisbeegolffaaja ja paljon muuta.