Jarkko Tervonen

Ford Focus iskunvaimentimien vaihto

Ford Focus ja takaiskunvaimentimien vaihto

Aiheet: Autot

Käytin viime kuun alkupuolella kohta seitsemän vuotta käytössäni ollutta autoa huollossa. Ford Focus on vuosimallia 2003 ja mittariin on kertynyt 120 tuhatta kilometriä ja siinä määrin pientä vikaa, että korjauksille arvioitiin hintaa jonnekin 700 euron paremmalle puolelle. Tämä antoi kimmokkeen alkaa tekemään huollot jatkossa itse varsinkin, kun käytössä on nykyisin oma autotalli.

Ford Focuksen takaiskareiden tiesin olevan kiinni vain parilla pultilla ja muutenkin helppo homma vaihtaa. Ostin kuitenkin varalle Alfamerin Ford Focuksen korjausoppaan. Työkaluja minulla ei ollut, joten Biltemasta ostin 1/2+1/4 tuuman hylsysarjan sekä nivelkahvan 1/2-hylsylle ja autopukit molemmille puolille. Lisäksi Motonetistä kävin hakemassa kohtuuhintaisen hallitunkin samalla, kun kävin hakemassa uudet iskunvaimentajatkin.

Lauantaina sitten auto pukille ja oikean puoleinen rengas pois ja iskareita irroittamaan. Alimmainen pultti lähti nätisti pois, mutta ylimmäiset ovat hankalassa paikassa. Ylimmäinen pultti aukesi muutaman kierroken kunnes jumahti täysin. Aikani äherrettyä oli pakko nöyrtyä ja pistää rengas paikalleen ja ajaa auto ulos. Ulkona uskalsi antaa toholla lämpöä vastapuolella olevalle mutterille vaikka se sijaitsikin aika lähellä bensatankin letkuja. Vaikka ulkolämpötila oli karvan verran pakkasen puolella eikä valoa ollut pientä ledilamppua enempää, niin ei se pahasti haitannut. Olisi näitä voinut tehdä aiemminkin ulkona ilman tallia.

Ford Focuksen vanha takaiskunvaimennin

Seuraavana päivänä vuorossa oli vasemman puoleinen iskunvaimennin. Optimistisesti tämänkin vaihto aloitettiin tallissa missä se tehtiin loppuun asti ilman tulitöitä. Oikean puoleisen iskunvaimentimen vaihtamisesta tämä erosi sillä tavalla, että pakoputken päällä oleva lämpösuoja piti poistaa, jotta pääsee ylimmäiseen pulttiin käsiksi. Lämpösuojan poistaminen oli kohtalaisen helppoa, koska ei se enää ollut autossa millään kiinni 🙂

Ford Focus: Lämpökilpi

Kirjoitin tästä lähinnä siksi, että en omaa autoista muuta kokemusta kuin mitä ratin takana voi saada. Pari iltaa olen autosta etsinyt tietoa Googlen avulla ja vähän silmäillyt korjausopasta sekä auton alustaa. Ihan loogisia hommia ainakin nämä alustaremontit ovat. Seuraavalla viikolla olisi vuorossa vaihtaa taakse pitkittäistukivarsien etummaiset helat sekä eteen kallistuksen vaimentimien tangot.

Tunnisteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kirjoittaja eli Jarkko Tervonen on Webin monitoimimies, musiikin kuuntelija, pyöräilijä, retkeilijä, frisbeegolffaaja ja paljon muuta.